Sabtu, 31 Disember 2011

hijrah :)


dah lame tinggalkn blog . hee :)
kpda follower dan blogwalking blog kite, nnti kite usha balek ehh .

Alhamdulillah , dah masuk semester 2, jadi busy cket *bajet busy.
Alhamdulillah da dapt result, wewee. seronok =,=''

tak lupe jgak, selamat tahun baru ,
dalam tak sedar, usia kita pon bertambah,
harap amalan baik juga bertambah ,
dan amalan tak baik slow-slow tinggalkan, InsyaAllah :)

semoga Allah beri ketenangan dalam mengharungi kegelisahan ,
kesabaran ketika diberi ujian ,
kekuatan dikala kejatuhan ,
cahaya bila mana kegelapan ,
kegembiraan di sebalik kedukaan ,
petunjuk dalam pemilihan .

amin.. :)



p/s : saya dah tue . isk,iskkk =,=''

Ibn Mas'ud berkata : Perkara yg paling menyedihkan bila tiba tahun baru ialah
umurku bertambah tetapi amalanku tidak bertambah .

salam ingatan :)



ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Rabu, 14 Disember 2011

bile bosan ....


apa khabar semua ? sehat ? alhamdulillah , all praise to Allah :)

mood : bosan bangat sihh =,="

jom kite godek-godek dgn pkcik google ~

MEH   TERJAH  !!!


okeh , kepala da fikir kawen jee . hee ~

PANNGGGG!!!!  T__T

tampar skali ~

next , 


okee, korang paham tak mesej nk disampaikan ?

kalau tarak paham, pham je laa .. 

oke, hakikatnye, BOSAN telah mengawal diriku ini :D

Selamat Malam semua ~

p/s: kahwin tu sunnah , :p




ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Isnin, 12 Disember 2011

T,T


nak tukar header, tapi tak pandai  T.,T

sabor jr laa ~

ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Isnin, 5 Disember 2011

Ahad, 4 Disember 2011

kembar itu comel , hee ~


wahh , wahh. selamat malam buat sume sahabat ~

setelah sekian lame saya memendam rindu kpd anak kembar yg jauh merantau
di Sabah ,terpisah dek laut China Selatan ..
Akhirnya, kembar saya balek juga ke tempat tumpah darah nye ~

well, dipendekkan cerita, ank sepupu saya @ ank kembar ku terpisah lame,
rindu wehh, hee ~

biarla gambar yg bercakap =,=''




ooh, both heroes . LASAK giler ~

tshirt kuning, si adek yg manje 
              tshirt putih polkadot . abg yg gedik =,=''

*okee, itu sume metafora ehh ~




si mate bulat , budak ni, mak dye ckap susah nk snap gmbar dye, 
so, saya try la snap , 
waahh, nmpknye leh jadi photgrapher terbaek ni :)




si abang , budak ni kan, mase nk amek gambar dye, terus buat muke 
camni , agaknye dye perlukan privasi =, ="




muke tak same, tapi baju byk samee , hee ~

rindunyela kat budak kembar nie ..

teringin nk anak kembar . huuuhhaaa ~




ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Sabtu, 26 November 2011

salam MAAL HIJRAH :)

ASSALAMUALAIKUM..


 Salam MAAL HIJRAH buat sume sahabat tersyg, dan pembaca blog
ieyna. Alhamdulillah kita semua masih diberi peluang bernafas dan beribadah 
kepada PENCIPTA. :)

dalam kita melangkah, terkadang diuji dengan UJIAN yg terasa BERAT, hingga
kita TERDUDUK dan MENANGIS. PERIT terasa, tapi ketahuilah dan RENUNGILAH
kembali ke dalam diri, kerana mungkin AIR MATA tika itu hadir kerana DIA mahu kita 
menjahit kembali 
SEJADAH IMAN yg kian TERKOYAK lantaran langkah-langkah 
yg tersasar dari KEIKHLASAN ..

salam maal hijrah :)




ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Jumaat, 18 November 2011

apabila doa tidak dimakbulkan Allah ~


lama benor rasenya tak hupdate blog, maklumla
busy mengalahkan mak aku, *kebajetan busy di situ.

Pernah anda berdoa tapi tak dimakbulkan ??

' Berdoalah kepada-Ku nescaya akan Kuperkenankan bagimu.'
Sesungguhnya orang yg menyombongkan diri drpd menyembah-Ku akan 
dimasukkan ke neraka jahanam dalam keadaan hina" - Ghafir 40 : 60

ada yg bertanya, bila doa hendak dimakbulkan ?
ingatlah, "Jangan berputus asa jika Allah melewatkan penerimaan doa walaupun kamu 
dah bersungguh-sungguh berdoa kerana Allah pasti menerima doa kamu , menurut 
DIA yg tentukan, bukan pada waktu yg ditentukan oleh kamu "

Malah, doa Nabi Musa dan Nabi Harun ~ Yunus 88, 89
dikabulkan oleh Allah setelah 40 tahun.

Subhanallah ! Jadi, jgn sesekali kita berputus asa untuk berdoa.

Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui yg terbaik buat hamba-Nya.



ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Ahad, 13 November 2011


alhamdulillah, ni entry pendek.
follower da bertambah, hihi [ gelak golek]
terima kasih buat sume yg jd followe, kpd yg singgah, 
jgn malu-malu tinggalkan jejak kat gossip box sbelah kanan taw :)

cume, blog ni tiap entry dye double, mcmana laa nk buang eqq?
confuse, apee pon, thankks kpd KAQ LySSa :)
sebb byk bg tutorial blog..

jadi, sape2 yg nk blajar, singgah laa kat blog dye :)


ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Ahad, 30 Oktober 2011

teruja :')

Assalamualaikum, 

Sebelum pergi pada tajuk utama, singgah sebentar.
nk kongsi satu video yg best sgt, bagi saya laa.
jadi sharing is caring kan ?

sila klik  DI SINI  taww :)
Klik, jgn tak klik ~

 bagi bakal pengantin, bakal yang nk langsungkan perkahwinan. :)
juz simple penuh kesopanan , comell betoll..


sweettt :)

kesimpulannya, tak taw tiba-tiba boleh terbit entry pasal ni.
tapi tak salahkan ?
kahwin tu kan satu ibadat :)



ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Selasa, 18 Oktober 2011

exam ~

assalamualaikum :)

minggu final exam. sekian terima kasih..

# hakikatnya, tuan punye blog malas nk taip..

oke, itu sajee..

ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Jumaat, 5 Ogos 2011

akhirnye ~

assalamualaikum to all readers. [ayat copy]

waahh, akhirnya cik safa (nama baru. ehe) telah update kmbali 
blog dye yg telah lame 
kosong tanpa penghuni, haha  : P
dah lame gler tak update blog ni, rindu sgt taw kat 
blog yg ku syg-syg ni. : )
syg, jgn sedih taw.. ehee ~

so.. oke, alhamdulillah dah hampir 3 bulan menjadi seorang
mahasiswa yg berjiwa cemerlang, hehe..
mahasisiwi di Kolej Universiti Islam Melaka..
sape kenal ? cer angkat kaki ! hihi  
ye, 3 bulan taw.. dan alhamdulillah dgn jayanya first ramadan 
kat Melaka, bandaraya bersejarah ^^
dan sahur untuk 1 ramadan cuma biskut munchys dan nesvita 
yang lazat..rezeki yg ada, siyes sedih tapi muhasabah kembali, dah kira 
beruntung ada makanan untuk sahur kan ? syukur Ya Allah.
1 ramadan tanpa keluarga, maklumlah jauh di perantauan. :]



first dapt assigments, tangan terketar-ketar, haha
mcm laa nk khwin plak..
assingment setakat ni dah dapat lima, maknanya
tak la byk sgt. [gediks]
alhamdulillah dah dapat biasakan hidupku dgn 
assingment selama 3 tahun..~ ehhee
 amin..

saya sgt ridu kat mak saya dan paling penting saya 
rindu TERENGGANU.. : )
nak baleekk! ehhhe~





ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Jumaat, 10 Jun 2011

mencari cinta sejati ~


Dengan nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Assalamualaikum :) 

apa khabar hati anda ??
sihat atau sakit ?

wah.. tajuk entri ni buat jantung ber dup dap pulak. huhu

oke. hari ni nk kongsi pengalaman kat pembaca blog ina. cewahh..
pengalaman mahal bagi saya.

tanggal 10 jun 2011. jam 3.00 ptg.
satu motivasi ttg cinta.


pertama kali pergi motivasi sbg seorang remaja.
bukan sbg seorang pelajar.
penceramah dia sgt hebat. sgt hebat sekali.
saat beliau membaca potongan ayat Al Quran.
terasa satu perasaan halus menyelinap dalam jiwa.
tenang.damai.indah.menusuk kalbu.


"Ya Allah. jagalah hati hambaMU ini agar tidak berpaling daripada Mu "

YA ALLAH, terasa diri ini begitu kerdil.
sgt kerdil apabila mengenangkan dosa-dosaku yg lalu.

Ya Allah, ampunilah dosa-dosa hambamu.
sesungguhnya Engkaulah yg Maha Pengampun.

"sesungguhnya mata yg tidak terkena api neraka ialah mata yg menitiskan air
mata kerana ALLAH"


sape dapat bace dia hebat :)

"Ya Allah. ingin ku raih keredaan-MU
dalam melayari bahtera dunia,
sebagai bekal bagiku di akhirat kelak untuk mengadapMU"

terima kasih krn membaca :)




ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Sabtu, 4 Jun 2011

kenapa kamu pakai tudung ?

Sudah hampir setahun aku memakai tudung.
Dan selama setahun juga soalan dan kata-kata ini diajukan padaku:
"Wah, dah bertudung! Kenapa kau bertudung?"

"Apa mimpi kau bertudung?"
"Baguslah kau dah insaf, macam poyo!"
"Macam baik sangat pakai tudung."
"Aku rasa kau lagi cantik tak bertudung."
"Bertudung bukan untuk orang kampung je ke?"

Macam-macam kerenah telah ku jumpa, tapi paling best sekali yang berkata begini pada ku,
"Baru MASUK ISLAM ke kak?"
Dan kenapa aku memilih untuk bertudung? Biar aku kongsikan bersama mengapa aku bertudung.

Peristiwa Pertama
Hampir setahun lalu, aku duduk berhampiran tingkap memandang ke luar.
Aku melihat burung-burung yang berterbangan dan awan yang biru di kaki langit.
Tiba-tiba hatiku berdetik, kalau suatu hari nanti jika aku ditimpa masalah macam mana ye?
Adakah kawan-kawanku akan bersama denganku? Atau mereka akan menjauhkan diri?
Hampir sejam aku memikirkan jawapannya.
Dan dengan itu, hatiku berdetik, apabila aku dilanda masalah, kawan-kawanku mungkin lari, tetapi Allah sentiasa bersamaku.
Dia sentiasa bersama hamba-hambanya.
"..cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik pelindung, maka mereka kembali dengan nikmat dan kurnia (yang besar) daripada Allah, mereka tidak mendapat bencana apa-apa, mereka mengikuti keredhaan Allah. Dan Allah mempunyai kurnia yang besar." - Surah Ali -Imran:173-174

Peristiwa Kedua
Aku membaca sebuah berita kematian. Seorang pemuda yang lebih muda daripadaku meninggal dunia (sebab kematian tidak diingati).
Hatiku berdetik, bagaimana aku kelak di dalam kubur.
Pasti aku diazab dengan azab yang paling pedih. Kerana amalanku tidak sebagus mana.

Peristiwa Ketiga
Aku melihat berita di televisyen. Kisah seorang remaja wanita yang rosak akhlaknya.
Aku melihat ibu bapa remaja tersebut menangis semahu-mahunya megenang 
perilaku anaknya. Aku menjadi sebak.
Lantas terdetik di hatiku, bagaimana anakku kelak, akan beginikah sikapnya nanti?
Rentetan-rentetan ini yang membuka hatiku untuk bertudung. Agar aku mendapat keredhaan Allah SWT.

Apabila aku bertudung aku merasa ketenangan. Ketenangan yang ku cari selama ini.

Diriku tidak sempurna mana kerana aku insan biasa yang punya kelemahan dan kekurangan. Aku masih memperbaiki kelemahan diri.
Dekatkanlah diri dengan Penciptamu, kerana di situ ketenanganmu.
Peganglah pada tali yang satu; tali agamamu kerana tali agamamu tidak akan putus dan ia akan membantumu.
Jadi selepas ini, aku berharap tidak akan ada lagi yang bertanya mengapa aku bertudung.
Sebaliknya, ucapkanlah Alhamdullilah apabila melihat perubahanku.

artikel ini dari sini :)
terima kasih kerana membaca :) 



ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Khamis, 2 Jun 2011

sila baca :)

Dengan nama ALLAH yg Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
Assalamualaikum :)

ini entry pendek, jgn segan, jgn malu bace taw :P
takde ape2 yg menarik, juz nk kongsi yg blog cik safarina dah punye
header yg cun (sila muntah) ~
bagi aku cun la jgak header ni wlaupun tak secntik siti nurhaliza.
yeahh, aku reka sndiri jew. walaupon tiada pengalaman dlm adobe photoshop
tapi kerana ketabahan dan kesungguhan aku, aku berjuang juga. haha

so, cntik tak header aku ?sila kutuk ye .. =,="

ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Selasa, 24 Mei 2011

Ya ALLAH, aku jatuh cinta ~

Assalamualaikum ...

ini entry cinta.
sape nk cinta sejati ? angkat kaki, sila angkat..

hari ni aku petik kata-kata, kalau malas bace, sila lihat video ye :)



Ya ALLAH, jika aku jatuh cinta,
Cintakanlah aku pada seseorang yang
Melabuhkan cintaku padaMU,
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMU..

Ya Muhaimin, jika aku jatuh cinta,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang
yang hatinya tertaut padaMU
Agar tidak terjatuh aku ke dalam
jurang cinta nafsu.

Ya Rabbana, jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya 
agar tidak berpaling drpd hatiMU.

amin Ya Allah.. 


video

payah dalam mencari cinta sejati,
payah juga dalam menegakkan kebenaran.
bukan senang mencari cinta yang berpaksi pada hukum Al quran
tapi itu tak mustahil,
couple ??? ohh, tiada istilah couple dlm islam..
islam itu suci, jgn kotorkannya..

"lelaki yang baik untuk wanita yg baik dan sebaliknya"


“ Kurniakanlah aku seorang insan yang bertaqwa yang akan memimpin tanganku menuju kepada keredhaan-Mu. Ku sedari, tidak mampu diriku berjalan sendirian mencari cintamu tanpa dirinya yang akan mengajarkan aku tentang makna cinta sejati..” ❤


so, sape nk isteri/suami yang soleh dan solehah?
ok. aku nak suami yg soleh :)


terima kasih krn membaca :)


ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Ahad, 15 Mei 2011

selamat semuanya :)

ASSALAMUALAIKUM..

Dah lame gler tak hupdate blog, fuuuhhh (tiup sikit, ade habuk jeq.)
berdiri nye ina di sini, haha nk wish selamat hari guru untuk smua guru di Malaysia di Terengganu dan semua yang mengenali diri ini (mcm ucapan salam perantau =,=")

                     *untuk cikgu sekolah pasti ~umur 1-6 tahun
                     * untuk cikgu SK gong badak~ umur 7-12 tahun
                     *untuk cikgu2 SM agama setiu ~ umur 13-17 tahun

sebenarnya, best jgak jdik cikgu ni, huhu ~ kenapa ??
kerana dapat hadiah uhh (sila tumbuk), hehe, suka la dpt hadiah :p

pada zaman dahulu, ina bolehla celebrate hari guru sebb dulu masih bersekolah =,="
tapi sekarang, dlm mimpi je la imagine sambutan hari guru, siyes best smbut hari guru !!
kenapa?? kerana satu hari tak belajar, hihihi :)

dulu mase time sekolah ada pertndingan kad gergasi mcm kingkong, haha 
dan aku selaku penolong bilik satu yang berdedikasi (tampar) join jgk tapi tak lawa la sgt..

nk tengok ?? maaf la, tak sempat nk amek gambar, busy sket , hihihi

dan sekarang tgn gatal je nk buat kad untuk hari guru walaupun 
untuk adik, suruh adik bg kat cikgu dye, haha :P




klik untuk tumbesaran ceyhat lagi gagah ;)

tak cntik macam kat kedai pun, alang-alang menyeluk perkasam, biar sampai ke
kad hari guru (peribahasa entah ape2)

<3 selamat hari guru untuk ieyna juga, hehehe



sayang cikgu-cikgu taw harap cikgu pon syg saye *peace :)

syukran krn sudi membaca =)



ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Khamis, 5 Mei 2011

ipta check.. =)

Assalamualaikum sume (jwab taw)


hari ini adalah hari keramat bgi lepAsan spm, cewwahh HAHA..
ari ni dgan rasminya aku tulis entri ni untuk semakan ipta.,
nk semak??

klik sni

ye tuan2 dan puan...
sape dpt masuk ipta jgn segan2 share taw
sape tak dpt pon jgn sedih2..
ALLAH thu yg terbaik untk hambaNYA..

P/S : jom solat dhuha sume =)




ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Khamis, 28 April 2011

oh masa depan ku ! =)

Assalamualaikum
bismillahirahmanirahim..

udah lame tak jenguk blog aku ni, chat ke sakit ntah whai cik blog?
sekarang da nk masuk bulan 5...
so, ape kna dgn bulan 5??
hehe, aku nak nikah kot (ok, sila tumbuk aku)

Semakan tawaran ke IPTA minggu pertama bulan 5 and aku tak pasti boleh
ke tidak memasuki IPTA ni dgn result yang tak cukup makan2..
ermmmmmm (termenung ^_^ )
adoii, sakit perut tiba2 jeq kalau pikir tentang future ni ..
nk jdik ape lpas ni ?
askar ka? polis ka? suri rumah ka?pengawas sekola ka?
wakaka... =,="

surat tawaran da berlambak sampai kat umah tapi tu sume IPTS,
entahla labu, aku harap dapat la masuk Universiti ,
sume, doakan aku dapat taw..
AMIN YARABBIL ALAMIN =)

takot nk hadapi hidup ni...
-YA ALLAH, tunjukilah kami jalan yang lurus ''

nah, amek gmbar ni, huhu...

syukran jazilan =)

ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

Selasa, 29 Mac 2011

assalamualaikum =)
ari tu sy ade membaca mjalah SOLUSI...
intipati kat dalam hebat sekali...
tak rugi pon bca.btol3....
sesekali dtg rasa insaf myelinap dalam sanubari ble bce cter2 kat dalam..
MASYALLAH...

meh nk promosi sket majalah ni..thehehe

..


































ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)