Isnin, 24 Disember 2012

new sem. bab nikah !


Alhamdulillah masih ada peluang nak taip kat sini. eh? kenapa tetiba muncul. wahai blog, maafkan di atas gurauan kasarku terhadap mu sehingga menyebabkan kau menangis tersoseh soseh lalu ku ambil tisu mengelap sisa air matamu. puiiih. oke abaikan merapu sume nih. bila idea berlambak tak tahu nk curah kat mana, blog lah jadi mangsanya. is it?

new semester, new story, new merepek. new behave, new sneaker ehh? , new subjects, new friends, new assingmentss, new baju kurung (perlu ke) . Alhamdulillah, alhamdulillah semoga Allah reda semua ni. and new subject weh. oke ! sem ni aku belajar fiqh munakahat. eksaited pulak nk cerita kat sini. haha. fiqh munakahat ni, bab nikah, cerai, rujuk and else laa. korang tahu kan? jom kita mulakan misi kita. errr, misi ape eh?


first kelas, mata mengantok sebab kelas malam (konon mengantuk) lama kelamaan mata menjadi cerah dan bolat bak bulan purnama eheeh. aku duk barisan depan , *nampak tak keaeksaitedan aku??* okeh fine. ustaz cakap pasal nikah, definisi nikah. pastuh,

ustaz said ; lelaki kalau nak nikah, kena cari pompuan yang nak sgt sgt kat dia, sebb pompuan ni kehendak dia tinggi, cth : hari ni beli kasut, esok nk beli lagi. nampk kan die punye kehendak yg tinggi, so anda simpul lah sendiri. eheks. betol gak kan?

kedua, ustaz cakap , perempuan bila dia nak nikah, ramai mak ayah tak setuju. dialog nya:
peah : mak, ayah. peah rase nk kahwen laa.
mak : ko jgn nk gatal gatal peah, kau tu muda lagi, belajar tk hbes lagi
ayah : kau nk khwen dgn sape ni, hah?
peah : alaa, peah nk kahwen jgak mak, peah rase jodoh peah dah sampai.
mak : mak tak setuju, mak tk stuju !!! (sambil jerit sampai bergegar umah)

*dialog adalah rekaan semata mata*

perempuan, bila orang dah dtg merisik dan lelaki tuh dah berkemampuan iaitu mampu dri agama, ilmu, duet sumelaa, biarkan dia khwen, kerana :
"Wahai pemuda-pemuda, sesiapa sahaja diantara kamu yang berkemampuan untuk berkahwin, maka berkahwinlah kerana dengan berkahwin dapat menundukkan pandangan dan menjaga kehormatan diri"(riwayat Bukhari dan Muslim)

dan ramai ibu bapa fikir, kalau ank pompuan dia nikah sebelum bekerja, macamana anak nk balas jasa mak ayah dia. tk perlu bimbang. sebenarnya anak lelaki yang lebih berhak dalam bab ni, amanah ni terletak atas kepala anak lelaki. 


Nikah merupakan satu cara untuk menundukkan nafsu,kan? ramai nikah muda sekarang bg yang mampu. Alhamdulillah. bertambah umat Nabi Muhammad SAW atas bumi. Alhamdulillah.

p/s : jika umur masih belum baligh, jgn gatal fikir nk nikah. understand ?!! barakallah pada yang sudah menikah. semoga Allah merahmati kalian. amin

terima kasih sudi baca. sila tegur jika salah. jgn mengutuk. hehe. assalamualaikum ;)


ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

6 ulasan:

~cik atin~ berkata...

perkahwinan itu suatu amanah sebenarnye :)

j.e.h.a.n. berkata...

teringat zmn belajar dulu, kalau bab nikah, kahwin automatik semua blh fokus =) tak nak kelip walau sesaat..hehe

.safarina|shafie. berkata...

@~cik atin~ yes, betol. amanah untuk dipikul oleh suami, jadi suami kena bimbing didik isteri ke jalan yg benar, hee ;D

.safarina|shafie. berkata...

@j.e.h.a.n. HAHA, macam same jee ni kita berdua. opss. ;p

Iznie berkata...

bab yg paling mendapat sambutan hangat di sekolah dulu. :P

Shereen Yahya berkata...

wah best nya subjek tu . hehe .
nanti share la kat blog awak ea . boleh tmbh lg ilmu kami semua :)