Rabu, 14 November 2012

pilihan kita - syurga atau neraka?

selamat pagi semua. semoga korang sihat jee dan sentiasa gembira. InsyaAllah Alhamdulillah :)

aku nk kongsi sedikit ilmu dgn semua orang yang bace blog ni, yeah walaupun aku tahu tak ramai pon yg bace *ayat sentap mintak penyepak*

oke. aku ada baca satu buku, random amek dari mak. and i got this book


nk share share ilmu sikit. semoga bermanfaat, insyaAllah 

    ingin selamat dari siksa kubur :
Menjaga solatnya
Bersedekah
Membaca al-Quran
Membaca tasbih / zikir

4 golongan yg akan didatangkan Allah pada hari kiamat bertempat di atas mimbar :
Orang yg mengenyangkan perut orang yg lapar
Menyediakan bekal / peralatan perang untuk berperang pada jalan Allah
Membantu orang yang lemah
Menolong orang yg dianiaya

Para Malaikat menyelamatkan 3 golongan pada hari keluarnya makhluk dari kubur :
                                                    Orang yang mati syahid
         Orang yang berpuasa di bulan Ramadan
 Orang yang berpuasa di hari Arafah

10 binatang yg masuk syurga :
 Unta Nabi Saleh                                       Khimar Nabi Uzair
 Anak sapi Nabi Ibrahim                            Semut Nabi Sulaiman
 Kambing kibas Nabi Ismail                     Burung Hud-hud Ratu Balqis
 Sapi Nabi Musa                                        Unta Nabi Muhammad SAW
 Ikan Nabi Yunus                                        Anjing Ashabul Kahfi

"Amal yg paling penting ialah mengasihi para wali Allah serta memusuhi terhadap orang yang memusuhi Allah"

banyak lagi sebenarnya dalam buku ni, tapi im wonder korang malas bace kalau panjang-panjang kan, (padahal aku pemalas). oke T___T aku memg malas. sobsob

SALAM MAAL HIJRAH untuk semua orang Islam. doa ku untuk mu baik baik sahaja 
Jom jom kita berubah menjadi yg lebih baik !



 semoga kita sentiasa berada dalam rahmat kasih sayangNya .





ALHAMDULILLAH, jangan lupe like yoo :)

5 ulasan:

Ali Jasni berkata...

info menarik dan menakutkan, jarang sekali berzikir, solat pon rongak.....kene disiplin ni.

.safarina|shafie. berkata...

insyaAllah, Allah bantu :)

LIZA berkata...

maaf ye.. khimar tu ape ?

Shereen Yahya berkata...

terima kasih sebab kongsi :)

.safarina|shafie. berkata...

LIZA : khimar tu mcm keldai, adik bradik keldai. maaf kalau salah. :)

shreen : ^___^